Teràpies amb gossos, cabres o gallines

2018-04-26

Quins beneficis aporta als residents?

Algunes de les persones grans que viuen en residències pateixen alguns problemes socials i de salut, els costa comunicar-se amb altres persones, i acaben tenint una sensació de soletat o aïllament. Diversos estudis dels últims 30 anys han demostrat que les mascotes poden millorar la qualitat de vida a les residències de gent gran i ho resumim amb aquests beneficis:

Afecte

Animals com gossos o gats demostren el seu afecte de tot cor, sense importar l'edat, el físic, la salut mental o la personalitat de la persona.

Contacte

El contacte afectuós és una cosa que molta gent gran pot trobar a faltar. Les mascotes són éssers càlids i afectuosos que es poden acariciar, tocar o abraçar, el que sembla ajudar a reduir l'estrès i ajuda a la salut en general. Les nostres teràpies sempre incorporen una fase de cura a l'animal, on l'avi li fa alguna tasca de cura cap a l'animal com donar de menjar o raspallar-lo, de manera que l'animal es relaxa aconseguint també el relax de la persona.

Reminiscència

Veure un gos o un gat ens portarà records de situacions amb mascotes del passat. Recordar els vells temps és positiu per als persones grans.

Jocs

La gent gran té poques oportunitats de jugar, però nosaltres vam muntar jocs tan tradicionals com la petanca o el dòmino, usant els animals com contrincant en algunes ocasions, o com a ajudant en altres.

Rialles

Els grans també tenen menys oportunitats per riure. Un gos sempre farà una cosa estranya o divertit i provocarà el riure en aquells que feia temps que no esgrimien un somriure. En el nostre cas, també fem servir altres animals com poden ser una cabra, una gallina o un conill. Tots ells, animals entrenats i educats des que van néixer per ATAGI, especialistes en l'educació d'aquests animals i en la realització de teràpies amb persones grans i nens discapacitats.

Teràpies

En molts països de tot el món, Espanya inclòs, les teràpies per a gent gran inclouen mascotes. Algunes residències compten amb la seva pròpia mascota, que solen ser gats o peixos en un aquari, ja que els gossos necessiten molts més cures i atencions. Alguns estudis científics han confirmat els diversos beneficis de les teràpies amb animals, com:

-Menor depressió

-Menor ús de medicines

-Menys solitud

-Menor estrès

-Millor salut física, com una pressió arterial més baixa

-Més gana

Gràcies a aquest varietat de beneficis, aquesta teràpia s'ha acceptat de manera immediata. A Tesar Residencial  fem aquestes teràpies de manera periòdica, cada 15 dies. En canvi hem adoptat la cura diària de 6 gallines que els nostres majors tenen cura diàriament amb afecte, recullen els ous, i els donen de menjar.

En diversos països hi ha programes certificats per als gossos i els gats dels voluntaris, de manera que s'està convertint en un mètode cada vegada més acceptat d'ajudar a millorar les vides de la gent gran.